Friday 7 July 2017

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΙΝΑΛΟΥ 2017


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΛΕΖΑΣ

Ο Παναγιώτης Λάλεζας γεννήθηκε στην Αρχαία Κόρινθο το 1973.

Η κλίση για το τραγούδι οφείλεται στον πατέρα του, ο οποίος του δίδαξε τον τρόπο να ερμηνεύει παραδοσιακά τραγούδια. Παράλληλα, μελετώντας ηχογραφήσεις γραμμοφώνου από τους Γ. Παπασιδέρη, Κ. Ρούκουνα, Δ. Αραπάκη, Ρ. Εσκενάζυ, Ρ. Αμπατζή, Γ. Μητσάκη και Γ. Κάβουρα μυήθηκε στον αμανέ, στο σμυρναίικο και στο ρεμπέτικο τραγούδι.

Σε ηλικία εννέα ετών πραγματοποίησε την πρώτη του δισκογραφική παρουσία. Ακολουθούν πλήθος βραβείων και τιμητικών διακρίσεων σε διαγωνισμούς παραδοσιακού τραγουδιού.

Από τα δώδεκα χρόνια του δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο παραδοσιακό τραγούδι, ερμηνεύοντας δημοτικά τραγούδια σε παραδοσιακά πανηγύρια, γάμους, παραστάσεις χορευτικών συγκροτημάτων και σε άλλες εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε συνεργασία με καταξιωμένους μουσικούς του χώρου.

Παρακολούθησε μαθήματα βυζαντινής μουσικής με δάσκαλο το Σίμωνα Καρρά και μαθήματα λαούτου από το δεξιοτέχνη μουσικό Χρήστο Ζώτο.

Στο ενεργητικό του έχει 17 προσωπικούς δίσκους με παραδοσιακά τραγούδια ενώ διδάσκει φωνητική στο ΤΕΙ Ηπείρου.

Το 2003 συμμετέχει στο δίσκο “Smyrne” της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας ερμηνεύοντας το παραδοσιακό σμυρναίικο «Μανές της καληνυχτιάς». Η ηχογράφηση αυτή έγινε η αφορμή για να τον ανακαλύψει ο Γιώργος Νταλάρας. Ο δίσκος “Smyrne” έγινε χρυσός, βραβεύτηκε ως ο καλύτερος δίσκος παραδοσιακής ελληνικής μουσικής στα βραβεία «Αρίων» και ο Παναγιώτης Λάλεζας είναι από τους βασικούς ερμηνευτές σε όλες τις ζωντανές εμφανίσεις της ορχήστρας.

To χειμώνα του 2004-2005 συμμετέχει στο πρόγραμμα «Της Ελενίτσας...» στην «Ακτή Πειραιώς» και στο Fix Community, με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, το Δημήτρη Ζερβουδάκη και τη Γιώτα Νέγκα.

Συνεργάζεται με τους σημαντικότερους σολίστ παραδοσιακής μουσικής από διάφορες περιοχές της χώρας όπως τους Νίκο Φιλιππίδη, Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο, Γιώργο Κοτσίνη, Γιάννη Βασιλόπουλο, Γρηγόρη Καψάλη κα στο κλαρίνο και τους Γιώργο Κόρο, Νίκο Οικονομίδη, Γιώργο Μαρινάκη, Κυριάκο Γκουβέντα και στο βιολί. Χρησιμοποιεί την παραδοσιακή ζυγιά στην απόδοση των τραγουδιών, δηλαδή μικρή ορχήστρα με κλαρίνο, βιολί, λαούτο και κρουστά ή την πλήρη ορχήστρα που έχει όλα τα παραπάνω όργανα με επιπλέον το σαντούρι, το κανονάκι και το ούτι.







ΚΟΥΖΗΝΟΠΟΥΛΟΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε εθνομουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (Πτυχίο Μουσικών Επιστημών - Μουσικολογίας), βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική (Δίπλωμα Μουσικοδιδασκάλου, Πτυχίο Ιεροψάλτου), ανώτερα θεωρητικά και πιάνο στο Ωδείο Αθηνών καθώς και λαϊκά παραδοσιακά όργανα στο Εθνικό Ωδείο (Πτυχίο Παραδοσιακού Λαούτου, Πτυχίο Ταμπουρά). Διδάσκει ελληνική παραδοσιακή μουσική και λαϊκά παραδοσιακά όργανα στο Μουσικό Σχολείο Ιλίου. Είναι συγγραφέας του βιβλίου “Δημοτικό Τραγούδι ο απόηχος μιας άλλης εποχής”. Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό συναυλιών διεθνώς και έχει πλούσια δισκογραφία. Έχει ιδρύσει και διευθύνει το οργανικό σύνολο λαϊκής παραδοσιακής μουσικής “ΑΡΜΟΓΗ” και το φωνητικό σύνολο βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής “ΜΕΛΟΣ”.









ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ




Η Κυριακή Ζαχαροπούλου είναι μουσικοπαιδαγωγός και διαθέτει διδακτορικό δίπλωμα στη μουσική ψυχολογία και παιδαγωγική (Ph.D. με υποτροφία αριστείας της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης). Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο του Sheffield στην ψυχολογία της μουσικής και είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Επιπλέον, έχει αποκτήσει πτυχίο πιάνου (τάξη Ν. Σεμιτέκολο) και φούγκας (τάξη Ν. Σολομωνίδη). Το 2011 ίδρυσε και επιμελήθηκε καλλιτεχνικά το μουσικό φεστιβάλ «Έθνικ φεστιβάλ Δήμου Γορτυνίας» (νυν «Φεστιβάλ Μαινάλου»). Έχει ασχοληθεί με τη μουσική αγωγή μικρών παιδιών και τη δημιουργία παιδικών συνόλων latin κρουστών. Υπήρξε συντονίστρια στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης με τίτλο: «Promoting Magic Places in Europe - Living Europe past, present, and future» (2011-2013). Τα ενδιαφέροντά της επικεντρώνονται στην έρευνα πάνω στα μουσικά συναισθήματα, τη διερεύνηση των μουσικών πρακτικών διαφορετικών πολιτισμών και την εφαρμογή δημιουργικών προγραμμάτων στις διαφορετικές βαθμίδες της μουσικής εκπαίδευσης. Σήμερα διδάσκει πιάνο και θεωρητικά της Ευρωπαϊκής Μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Τρίπολης.




ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ


Απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην κατεύθυνση μουσικολογίας. Από το 2012 είναι καθηγητής του τμήματος Χορωδίας του πολιτιστικού συλλόγου Βυτίνας « Κων/νος Παπαρρηγόπουλος», με συμμετοχή σε πλήθος εκδηλώσεων του συλλόγου αλλά και άλλων φορέων στην ευρύτερη περιοχή της Γορτυνίας.  Από το 2015 καθηγητής τμήματος Χορωδίας του Υπαίθριου Μουσείου Δημητσάνας (ΠΙΟΠ) με συμμετοχές σε αρκετές εκδηλώσεις του. Επίσης από το 2012 είναι καθηγητής μουσικής (μουσικοκινητική αγωγή)  στα ΔΙΕΚ Τρίπολης, Άργους, Ναυπλίου, καθώς και καθηγητής μουσικής στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας παράρτημα Κρανιδίου. Από το 2016 είναι αναπληρωτής καθηγητής στην Α/βαθμια εκπαίδευση.   Έχει πολλές συμμετοχές ως καθηγητής μουσικής σε εργαστήρια μουσικοκινητικής αγωγής που έχουν διοργανωθεί από διάφορους φορείς. Έχει  πολλές συμμετοχές ως μουσικός σε διάφορες πολιτιστικές και  κοινωνικές εκδηλώσεις. Ήταν στην ομάδα οργάνωσης και συντονισμού στο «Έθνικ Φεστιβάλ» του δήμου Γορτυνίας από το 2012 καθώς και στο «Φεστιβάλ Μαινάλου» το 2017.  Επίσης είναι μέλος της Χορωδίας «Ορφέας Τρίπολης» και του Χορευτικού Ομίλου Τρίπολης. 

No comments:

Post a Comment